Paddling Ödmården

Barnvänlig paddling i Söderhamn

Här är barnens bästa paddlingstips! I Söderhamn finns många härliga paddelturer att ge sig ut på i sommar. Vi har både insjöar och skärgård att erbjuda och här kan man hitta många paddelpärlor att upptäcka. Här har vi samlat våra bästa tips för ett spännande sommaräventyr hos oss, samt relevanta upplysningar om var du kan starta, var du kan paddla, var du kan tälta och inte minst vad du får chansen att uppleva när du paddlar i Söderhamn. Om du vill paddla en längre tur eller är ute efter en dagstur så finns möjligheterna till båda alternativen här. Hitta ut till paddellederna och skapa oförglömliga minnen tillsammans!
 


1. Kanotäventyr med familjen - Gussituren

Havspaddling med barn har sina sidor. Det kan bli ganska långa avstånd mellan tältplatser, och vind och vågor kan vara i tuffaste laget för barn (även som passagerare). Då är det ett säkrare kort att satsa på ett äventyr på skyddade vatten. Därför denna mysiga Gussitur som passar för hela familjen!

Hitta hit:

Sök er mot Sandarne, vik av mot Östanbo och följ skyltningen mot Gussistugan. Där har ni fina parkeringsmöjligheter och kan i lugn och ro packa av kanot och övrig packning. 

Nu har ni ett litet ”vildmarksäventyr” framför er. Storgussisjön är förbunden både med Lillgussisjön och med Lill-Ålsjön (inte att förväxla med naturreservatet Ålsjön). Med den sistnämnda finns förbindelsen genom en liten kanal som slingrar sig fram under en bro och längs vandringsstigar. Här finns, i det lilla formatet, uddar, små holmar och spännande vikar. Kanalen under bron är extra spännande! Vad kan dyka upp där borta?

Paddling med barn

Paddling på stilla vatten

Tältplatser hittar ni överallt och här och var finns färdiga eldstäder. Löser ni fiskekort har ni även fixat middagen. Den här turen som kan vara en dagstur eller en tvådagarstur med övernattning lämpar sig för familjer som vill ge sina barn en trygg vildmarksupplevelse; paddla, vandra, slå upp tält, fiska, grilla korv. Här kan de leka kurragömma bland de stora stenblocken, klättra i träd, bada och det är möjligt för barnen själva att göra sin första paddlingstur på egen hand (under föräldrarnas vakande ögon förstås). Men det är nära till land och varmt i vattnet. En sommarnatt i skogen vid en sjö unnar vi väl alla barn att få uppleva! Och den här gången är det alldeles gratis, vilket vi tackar allemansrätten för.

Här kan ni med fördel använda kanadensare, men kajak fungerar också bra.

Turöversikt:
  • Typ av paddling: Kanadensare eller havskajak.
  • Perfekt familjepaddling!
  • Paddlingserfarenhet: Nybörjare
  • Turens längd: Ca 2–10 km (beroende på hur lång du gör turen)
  • Sevärdheter: Naturmiljöer

2. Bland stigmän och pilgrimer i mytomspunnet vatten -  Ödmården

I kommunens södra del finns den sägenomspunna Ödmården; den djupa och mörka skog som i tidernas begynnelse var en fruktad barriär mellan södra Sverige och Norrland, full av hedningar, rövare och stigmän. Nuförtiden är det (nästan) riskfritt att färdas här. Och... du kan göra det med kanot!

Isättningsplats:

Om du kommer från Söderhamn kör du till Bergvik, ned till Stråtjära, fortsätter cirka en halvmil till och svänger till vänster vid skylten mot Älgnäs och Småströmmarna. Om du kommer söderifrån på E4:an tar du vänster strax norr om Tönnebro värdshus och kommer till Stråtjära den vägen. Utgångspunkt för denna paddlingstur är Sundsbron mellan Tönnångersjön och Näsfjärden. Först paddlar du norrut in i Tönnångersjön. Här finner du ett vackert odlingslandskap, med vackra björkhagar och fina hus i byarna Tönnånger och Älgnäs.

Tur med övernattning/dagstur:

När ni tagit er iväg i Tönnångersjön styr ni kosan mot söder, in i Näsfjärden, och söker er fram till Strömån i sjöns södra del. In i Ödmården!
Nu har ni en vacker och häftig paddling framför er, längs Strömån, genom Högtjärnen och in i Strömån igen. Den bär dig fram till den lilla byn Småströmmarna, men ni flyter förbi och kommer fram till sjön Björkången, där ni hittar en fin rastplats på Storön. Här passar det utmärkt att övernatta i medtaget tält. Ön är relativt stor och är en rolig plats för barn att leka och gå på upptäcktsfärd på. Här finns vindskydd, grillplats samt dass att nyttja. Paddlar ni på kvällen finns stor möjlighet till att få se herr Bäver, som ofta brukar hålla till längs ån.

Om ni tycker det räcker med en dagstur, vänder ni efter en fikarast på Storön tillbaka mot Småströmmarna. Vid bron gör ni ett stopp, för just nu befinner ni er under Helgonleden; den pilgrimsled som under vår katolska tid, den så kallade medeltiden, vandrades av pilgrimer på sin vallfärd på väg mot Nidaros; Trond- heim, Norge. Till Ödmårdens kanotled kommer ni vilja återvända, det kan vi lova er!

Ödmårdens kanotled

Paddling i Ödmårdens kanotled, med spökbron i sikte

Ödmårdens kanotled kan i princip ta er ända fram till E4, men den sista sträckningen har ännu inte rekats. Lämplig kanottyp: kanadensare, oöm kajak.

Turöversikt:
  • Typ av paddling: Kanadensare, oöm motionskajak eller havskajak. Perfekt familjepaddling!
  • Paddlingserfarenhet: Nybörjare–erfaren
  • Turens längd: Ca 25 km (Tönnångersjön, Strömån, Varvs- och Bölesnoran och tillbaka till Älgnäs)
  • Sevärdheter: Historik, kulturmiljöer, natur, spökbron.
  • Hyr kanot vid Strömån här

Paddelguiden:

För mer information, inspiration och kartor

Hyra kajak

Hyra kanot vid Strömån