Paddling med vänner

Paddelturer för nybörjaren

Paddelnyfikna individer - Se hit! I Söderhamn finns många härliga paddelturer att ge sig ut på i sommar, både i vår skärgård men också i inlandet. Här finns många paddelpärlor att upptäcka, även för dig som inte har så mycket erfarenhet och vill börja med lugnare och snällare turer. Här har vi samlat våra bästa tips för ett spännande äventyr samt relevanta upplysningar om var du kan starta, var du kan paddla, var du kan tälta och inte minst vad du får chansen att uppleva när du paddlar i Söderhamn. Om du vill paddla en längre tur eller är ute efter en dagstur så finns möjligheterna till båda alternativen här. Hitta ditt paddeläventyr i Söderhamn! 


1. Paddeltur bland rik historia och små öar - Ljusne

Det går naturligtvis inte att beskriva paddlingsleder i Söderhamn utan att ta med Ljusne. Denna flitiga industriort som försett Sverige och hela världen med  sågade trävaror, järn, plywood, board och kätting lever nu en mer stillsam tillvaro vid Ljusnans utlopp och med havet inpå knuten. Här vill man paddla och hedra de många kraftfulla dagsverken som kvinnor och män gjort. Därför denna lilla tur bland minnen av bruksortens glansdagar. 

Isättningsplats:

Kör till Ljusne samhälle. Sätt i kajaken på Ljusnans norra sida. Det går även att ta in på Ljusnefors Camping på södra sidan älven, vid de gamla hyttorna. På båda ställena hittar du lämpliga parkeringsplatser och många bra isättningsplatser. Du kommer att samsas med de många laxfiskare som alltid befinner sig här. 

Ta sikte på Lillgrytan vid Ljusnans södra sida. Lillgrytan och alla andra småöar som finns här har alla haft betydelse för flottningen av timmer ned till sågarna vid havet. Den stora Ala-sågen är fortfarande i drift, dock inte flottningen. Du paddlar i ett veritabelt flottningsmuseum, med multnade kajer och mängder av järnringar i stenar. På Lillgrytan finns även ett litet fyrhus som du kan klättra upp i. Det finns även en nygjord spång som förbinder den lilla ön med fastlandet. Här på Lillgrytan kan du tälta och ha en fantastisk utsikt över Södra Bottenhavet. 

Paddling i solnedgången

Kvällspaddling i solnedgången

När du paddlar vidare runt alla småöarna tillsammans med alla sjöfåglarna kommer du till den gamla flottningsstugan på Granholmen. Du kan dessutom ta dig tämligen oskyddad till Vallviks hamn, som förenar en modern anläggning med gamla minnen från förr. Denna lilla tur är lämplig för en kvällspaddling eller som övernattningstur. Den är relativt lätt, men se upp för det strömmande vattnet i älvfåran. Vill du undvika den sätter du i vid campingen. Turen är inte särskilt lång, ungefär cirka fem–sex kilometer fram och åter, men den tar dig, som sagt, hundra år tillbaka i tiden! 

Tillbaka i Ljusne igen, kan du gå upp på Vårdberget och se ut över havet, sen kan du besöka den fina konsthallen i gamla fabrikslokalerna samt besöka Snoddas grav. Varför inte ta en fika på kondiset mitt i samhället och besök det fantastiska industrimuseet. 

 Turöversikt:
  • Typ av paddling: Motionskajak- och havskajakpaddling 
  • Paddlingserfarenhet: Nybörjare 
  • Turens längd: Ca 5–6 km 
  • Sevärdheter: Historik, kulturmiljöer 

2. Paddla i vacker hälsingemiljö bland blånande berg - Bergviken

Bergviken är en gammal havsvik, som numera är en stor sjö, omgiven av höga berg och är en del av Ljusnans lopp. Här paddlar du rakt in i spännande historia; järnålder, flottning, pappersindustri och fäbodar. Paddlingen är lätt och trivsam, det finna mycket att titta på och många badplatser att rasta vid. Men när det blåser reagerar Bergviken som alla andra stora sjöar omgivna av berg, med mycket kraftig och krabb sjö. Det blir full fart på vågorna som inbjuder till rolig surf. Om du tycker att det blir för mycket hittar du säkert en skyddande rastplats. 

Ljusnan är en reglerad älv. Det finns kraftstationer både i Segersta och i Bergvik men sjön har på intet sätt karaktär av vattenmagasin. Bergviken passar lika bra för en kortare tur på några timmar, som en övernattningstur. Eftersom det finns logi att hyra både i Lynäs och Segersta kan du faktiskt använda Bergviken som din paddlingssjö under en hel semester. 

Paddling omgiven av blånande berg

Paddling omgiven av blånande berg och hälsingeskogarna
Isättningsplatser:

Kommer du från Söderhamnshållet går det bra att starta vid båthamnen vid gamla fabriken i Vannsätter, alternativt vid båthamnen på södra sidan (Lynässidan). Kommer du söderifrån sjösätter du i Skog; Skogsands badplats eller Fagersand. Vid alla dessa platser finns parkeringsmöjligheter. 

Korta turen:
Om du sätter i kajaken i Vannsätter. Paddla västerut, följ strandkanten. Efter tre kilometer kommer du till en badplats. Bada och paddla sedan över till södra  sidan och följ stranden österut. Här kommer du att paddla förbi både ängar, berg och hagar. Hästar, får och kor vakar över din färd. Om du är sugen att bada en gång till hittar du en fin sandstrand vid Hovnäsudden. Härifrån kan du paddla över sjön och landa vid båthamnen. Är du sugen att avsluta turen med en pizza hittar du en pizzeria vid södra brofästet. Vid norra brofästet ligger muséet i Bergvik. 

Dagstur/övernattningstur: 
Isättning i Vannsätter. Börja paddlingen enligt ovan. När du passerar badplatsen vid Fallberget, fortsätt västerut, runda Norhällsudden och slingra dig fram  mellan Storön och Överängesberget. Här kommer du att se en hel del rovfåglar som svävar mellan bergen. Nu öppnar sig Gäversta, en gammal vacker jordbruksbygd med möjligheter till strandhugg, vid badstränder och bryggor. Nu är du också tydligt inne i älven, Ljusnan som här kan vara strid (beroende på vattenstånd). Paddla gärna uppströms till Segersta och under de två broarna som nu har blivit världsberömda genom den amerikanska inspelningen av Milleniumfilmerna. Men vänd tillbaka efter broarna... för nu är du ganska nära Landafors kraftstation.

Nu paddlar du på älvens södra sida och stannar troligen till vid Mårdnäs om du är intresserad av järnåldersfynd (informationstavlor finns). Nu är du också framme vid Kungsholmen, det kända restaurang och konferenscentrat som Billan och Erik Östlund driver. Om du nu inte har bokat plats just idag rundar du i stället Mårdnäsudden och kommer fram till en härlig sandstrand, med grillplatser och dass. Är du ute på en dagstur äter du säkert din middag här på stranden och paddlar sedan tillbaka, denna gång (om vindarna tillåter) på södra sidan om Storön, och in i Smalsjön och tillbaka till båthamnen. 

Är du ute på en övernattningstur blir denna vackra plats troligen ditt nattläger. I så fall vaknar du upp nästa morgon och gör dig redo för fortsatt paddling söderut mot Hanebo och Kilafors. I viken som går in mot Hanebo, ser du kyrkan. Här finns också gravfält från järnåldern och fina fågellokaler. När du sitter i kajaken och kikar mot norr ser du i fjärran det höga Hårgaberget, där djävulen själv spelar upp till dans. Men undvik gärna den hambon, paddla i stället mot Kilafors. Här kan du sträcka på benen innan du fortsätter österut, paddlar förbi Norrlandsporten, förbi ångbåtsbryggor och viker av mot söder vid Hamnäsudden. 

Kvällspaddling med kompisgänget

Sommarkväll bland vänner och kajaker

Nu har du en sträcka på fem kilometer som slutar i Skog, där du kanske kliver ur för att betrakta den medeltida kyrkoruinen. Har du slut på proviant kan du ta en promenad till butiken i Stråtjära. Paddla därefter mot norr. Nu följer du sjöns östra sidan och du kommer snart till Fagersand som är en fin badplats. I din fortsatta paddling har du mäktiga Trollberget och Gullberg på din högra sida och när du passerar Långnäsudden kommer du in i Lynäsviken. Längst in i den hittar du Missionskyrkans sommargård, med sommarcafé och möjligheter till övernattning. Om du inte övernattar där följer du vikens norra sida, och rundar så småningom Västernäset som tar dig in i Smalsjön igen, och där borta ser du Vannsätters båthamn, där du lämnade bilen igår, eller för ett par dagar sedan. 

Turöversikt:
  • Typ av paddling: Motionskajak eller havskajakpaddling 
  • Paddlingserfarenhet: Nybörjare–erfaren 
  • Turens längd: Ca 7-45 km (beroende på dagstur eller övernattningstur) 
  • Sevärdheter: Historik, kulturmiljöer, natur, skogs kyrkoruin, broarna i Segersta, Kungsholmen
  • Logiförslag: Kullerbacka Gästhus (Gäversta), Kungsholmen (Segersta), Lynäs sommarhem (Lynäs) 
  • Camping: Skogsand 

3. Bland stigmän och pilgrimer - Kanotleden i Ödmården

I kommunens södra del finns den sägenomspunna Ödmården; den djupa och mörka skog som i tidernas begynnelse var en fruktad barriär mellan södra Sverige och Norrland, full av hedningar, rövare och stigmän. Nuförtiden är det (nästan) riskfritt att färdas här. Och... du kan göra det med kanot!

Isättningsplats:

Om du kommer från Söderhamn kör du till Bergvik, ned till Stråtjära, fortsätter cirka en halvmil till och svänger till vänster vid skylten mot Älgnäs och Småströmmarna. Om du kommer söderifrån på E4:an tar du vänster strax norr om Tönnebro värdshus och kommer till Stråtjära den vägen. Utgångspunkt för denna paddlingstur är Sundsbron mellan Tönnångersjön och Näsfjärden. Först paddlar du norrut in i Tönnångersjön. Här finner du ett vackert odlingslandskap, med vackra björkhagar och fina hus i byarna Tönnånger och Älgnäs.

När du har undersökt Tönnångersjön ordentligt styr du kosan mot söder, in i Näsfjärden, och söker dig fram till Strömån i sjöns södra del. In i Ödmården! Nu har du en vacker paddling framför dig, längs Strömån, genom Högtjärnen och in i Strömån igen. Den bär dig fram till den lilla byn Småströmmarna, men du flyter förbi och kommer fram till sjön Björkången, där du hittar en fin rastplats på Storön. Här passar det utmärkt att övernatta i medtaget tält. Ön är relativt stor och är en rolig plats för barn att leka och gå på upptäcktsfärd på. Här finns vindskydd, grillplats samt dass att nyttja. Paddlar ni på kvällen finns stor möjlighet till att få se herr Bäver, som ofta brukar hålla till längs ån.

Om ni tycker det räcker med en dagstur, vänder ni efter en fikarast på Storön tillbaka mot Småströmmarna. Vid bron gör ni ett stopp, för just nu befinner ni er
under Helgonleden; den pilgrimsled som under vår katolska tid, den så kallade medeltiden, vandrades av pilgrimer på sin vallfärd på väg mot Nidaros; Trond-
heim, Norge. Till Ödmårdens kanotled kommer ni vilja återvända, det kan vi lova er!

Paddling i Ödmården

Paddling i Ödmårdens kanotled, med spökbron i sikte.

Ödmårdens kanotled kan i princip ta dig ända fram till E4, men den sista sträckningen har ännu inte rekats. Lämplig kanottyp: kanadensare, oöm kajak.

Turöversikt:
  • Typ av paddling: Kanadensare, oöm motionskajak eller havskajak. Perfekt familjepaddling!
  • Paddlingserfarenhet: Nybörjare–erfaren
  • Turens längd: Ca 25 km (Tönnångersjön, Strömån, Varvs- och Bölesnoran och tillbaka till Älgnäs)
  • Sevärdheter: Historik, kulturmiljöer, natur, spökbron.
  • Hyr kanot vid Strömån här

Kanotguiden:

För mer information, inspiration och kartor

Hyra kajak

Hyra kanot vid Strömån