Erfarna paddelentusiaster - Se hit! I Söderhamn finns många härliga kajakturer att ge sig ut på i sommar och i vår skärgård finns många paddelpärlor att upptäcka. Här har vi samlat våra bästa tips för ett spännande äventyr samt relevanta upplysningar om var du kan starta, var du kan paddla, var du kan tälta och inte minst vad du får chansen att uppleva när du paddlar i Söderhamn. Om du vill paddla en längre tur eller är ute efter en dagstur så finns möjligheterna till båda alternativen här. Hitta ditt paddeläventyr i Söderhamn!
1. Dagstur bland öar och klipphällar
Sandarne - Skatön - Branthäll
Isättningsplats:
Sandarne båthamn är en trevlig utgångspunkt för din kajakutflykt. Vid båthamnen finns kajakbrygga och bra parkeringsmöjligheter. I själva samhället, Sandarne gör du dina inköp på ICA-butiken. När kajaken är lastad tar du de första paddeltagen i nordostlig riktning och är ute genast ute på den örika Prästholmsredden. Några öar är bebyggda, och andra lämpar sig för strandhugg och bad.
Skatön Naturreservat
På andra sidan redden passerar du Segelviks stora båthamn, och nu paddlar du in i Svartsundsrännan som skiljer naturreservatet Skatön från fastlandet. Här hittar du snart en fin sandstrand med bad - och grillmöjligheter. Efter fika med dopp tar du en promenad på stigen som bär mot toppen av Skatberget, varifrån du kan se ut över stora delar av Söderhamns skärgård.
Efter rast, vila och ”bergsbestigningen” (32 m ö h) fortsätter du din kajaktur, och följer Skatöns norrsida med dess vida klapperstensfält. Längst ut på ön tar Skatrevet vid. Det bildar den yttersta udden av näset och härifrån beskådar du en vacker och obruten horisont-linje. Skatrevet är verkligen värt att stanna vid. Det är lätt att lägga till med kajak i viken söder om revet. Nu styr du kosan söderut, tar sikte på Otterhällans fyr och landar snart på Branthäll som är ett mycket omtyckt utflyktsmål bland båtfolk. Klippor och bad, eller sandstrand och bad. Det är bara att välja. Har du kvar något i termosen gör du ett sista stopp på Skuggskärs grovkorniga strand. Ja, du kanske till och med väljer att tälta på öns sydvästra sida? Annars paddlar du in till Sandarne båthamn igen.
Det här är en lämplig endagstur. Du paddlar i öppet hav, men eftersom det finns många öar, finns det också många möjligheter till skydd och lugnvatten.
Men visst får du vara lite försiktig, särskilt när du går från Skatrevet söderut. Blir det för hård sjö för din smak och förmåga, söker du dig längs Utviks strand och tar dig in i Söderhamnsfjärden där du snart känner att du kan ta dig över till södra stranden, där du startade.
Turöversikt:
- Typ av paddling: Havskajakpaddling
- Paddlingserfarenhet: Erfaren
- Turens längd: Ca 15–20 km (beroende på tur)
- Sevärdheter: Historik, kulturmiljöer, natur
- Mer info: Läs mer om Skatöns naturreservat
2. Flerdagarstur på havet för havsäventyraren
Skärså - Prästgrundet - Klacksörarna
I Söderhamns norra skärgård ligger Skärså som är ett genuint fiskeläge, oförstört och välbevarat. I den välrenommerade restaurangen
Albertina kan du avnjuta Bottenhavets läckerheter. I Skärså finns även rökeri, kiosk och olika hantverkare. Ja, Skärså är i sig ett trevligt utflyktsmål. Men vi är ju på väg att paddla!
Isättningsplats:
Kör in i Skärså. När vägen delar sig håll till vänster. Kör fram till Skärså samlingslokal, därifrån är det skyltat med kanot-symbol till parkering avsedd för paddlare. Nu har du ett flera dagars äventyr framför dig, och det första att göra är att ordna ett logi, ett basläger för veckans turer. Du lägger i kajaken vid kajakbryggan.
Dag 1.
Om du är en tältare paddlar du cirka två kilometer österut, över öppet hav och landar på Vatstenarna. På öns södra del hittar du finfina tältplatser, en liten
sandstrand och iordninggjord eldstad. Kan det bli bättre? Här har du ditt basläger. Första turen gör du säkert till Vitgrund som hänger ihop med Vatstenarna. Här hittar du en gammal fyrplats som ger dig en underbar utsikt över havet. Det finns även en liten fiskarstuga på Vitgrund som är en fin ö.
Dag 2.
Nästa dag planerar du för en längre tur än den igår, för nu är du på väg till Klacksörarna. Klacksörarna är faktiskt en egen lite skärgård med öar med klassiska skärgårdsnamn som Sydosten, Nordvästen och Nordosten. Mellan Oren och Storskäret finns en muddrad kanal som är spännande att paddla genom. På småskären i nordost finns ett rikt fågelliv, och på de barrskogsbeklädda öarna får du säkert syn på en och annan skogsfågel. Om inte, så får du njuta av grova kusttallar, strandvallar och artrika strandängar. Stränderna består av grus och klapperstenspartier.
Boende under kajakturen
Söderhamns kommun har även här ordnat med uthyrningsstugor med tillhörande faciliteter, inklusive bastu. Information om stugorna hittar du här. Vill du tälta finns det möjligheter, men det är inte helt lätt att hitta en plats som rymmer många tält. Men du behöver ju inte leta. Du har ju redan ditt bas-läger på Vatstenarna. Och som du märker kan du bo i stugor om du vill. Stugorna är alltså ett logialternativ, till din tältplats på Vatstenarna. Du tar säkert ett dopp och äter en bit mat på Klacksörarna innan du tar nästa skutt, till Prästgrundet.
Prästgrundet är den yttersta av öarna i Söderhamns skärgård och ”skuttet” från Klacksörarna är ungefär fyra kilometer. Du gör dig med andra ord redo för en
ganska rejäl överfart på en timme eller så, beroende av väder och vind. Du har därför kontrollerat att kapellet och flytvästen sitter bra, att du har rätt klädsel, att du är mätt, att du har drickesflaskan inom räckhåll, att du har en kompassriktning (om dimman skulle rulla in) och att du har kissat. Väl framme vid Prästgrundet paddlar du in i lagunen med alla sina vackra sjöbodar som står i en cirkel och välkomnar dig. Du går iland vid bryggan vid lagunens norra del och tar sedan en promenad bland sjöbodarna och till det vackra skärgårdskapellet med sin typiska klockstapel.
Nu är det dags att vända tillbaka till baslägret på Vatstenarna. Vill du variera din tillbakafärd paddlar du ned till Stålhararna och fortsätter förbi Sandön och tar sikte på Knösen. Där kan du stanna till och besöka en grotta. Och strax norr om Knösen har du Slottet, ett notdragningsställe. Från Slottet går du upp mot Vatstenarna igen. Det har varit en lång dag och då känns det skönt att landa på plats som du redan gjort till ”din”.
Dag 3.
Efter frukostbestyr lämnar du ditt basläger och styr kajaken mot Medharet som ligger ett par kilometer i nordvästlig riktning. Är du badsugen gör du ett litet stopp och tar ett dopp vid den lilla sandplätten. Från Medharet ser du Snäckens naturreservat som skjuter ut i havet som en 300 meter lång udde. Vid Snäcken finns en lång badstrand. Är sjön vänlig mot dig rekommenderar vi att du söker dig till Korsholms-udden. Längst inne i viken finns en skyddad plats där du kan slå läger, om du önskar. Om ostliga eller sydliga vindar ligger på när du är vid Snäcken blir sjön mycket grov. Då kanske du föredrar att komma in i lite lugnare vatten? Paddla då västerut, följ strandlinjen, gå innanför Ullörarna och då är du snart framme vid ön Rönnskär. På insidan av Rönnskär är det fint att gå iland. Du slår upp ditt tält vid sandstranden, tar ett dopp och lagar den efterlängtade kvällsmaten i kvällssol.
Dag 4.
Eftersom du idag har endast cirka fem kilometer tillbaka till bilen i Skärså, kan du ta det riktigt lugnt på morgonen; bada och slappa. Är det ostlig vind och du
är surfsugen kan du paddlar tillbaka till Snäcken och leka i vågorna. Om inte, paddlar du tillbaka till Skärså. Det är en underbar känsla att styra in kajaken mot det fina fiskeläget. Kanske är det nu som du ”slår på stort” och sätter dig vid dukat bord på restaurang Albertina.
Turöversikt:
- Typ av paddling: Havskajakpaddling
- Paddlingserfarenhet: Erfaren
- Turens längd: Ca 20–50 km (beroende på dagstur
eller övernattningstur) - Sevärdheter: Historia, kulturmiljöer och natur
- Logiförslag: Information om stugorna hittar du här
3. Den heliga ön med sin fina sandstrand
Storjungfrun
Nu är det dags att lämna det kustnära och paddla ut på öppet hav. Vi ska till Storjungfrun. I slutet av 1600-talet skrev Olof Rudbeck sin fantastiska saga (som han själv menade var sann), om Sverige som platsen för de sjunkna Atlantis och att vårt land (Manhem) var urhemmet till all kultur i hela världen. Han menade till exempel att Odysseus gjorde sina irrfärder i Östersjön. På den tillhörande kartan gav han vår Storjungfru namnet Helicon Sive, den heliga ön, eller Helgön. Så, Storjungfrun har en lång historia. Vill vi inte hänge oss åt dessa fantasier kan vi kalla ön för Madam Petterson, efter skutseglaren Petterson, som en kulen höstnatt rände upp på land med sitt fartyg. Eller varför inte kort och gott kalla ön för Storjungfrun. Den heter ju så! Och nu ska vi dit!
Isättningsplatser:
Från Vallvik:
Är vädret bra och sjön gynnsam utgår du från Vallvik, söder om Söderhamn. Här finns en campingplats, en fin badvik eller en liten båthamn där du kan lägga i
kajaken. Sträckan från Vallvik till Storjungfrun är sju kilometer, så du gör dig redo för en havspaddling på cirka två timmar. Behövs det sägas att du har en hel
del erfarenheter? Om du känner att det verkar vara för tufft, är det aldrig fel att vända om, och då kan du paddla följande tur, kajaken är ju redan i vattnet:
Från badviken:
Inte den vid campingplatsen alltså, utan den på södra sidan om Vallvik, paddlar du relativt skyddad ned till ön Kalvskär. Där kan du färdas i sundet mellan ön och fastlandet, och på öns östra sida finns också små sund som är trevliga att glida igenom. Det här blir en tur på fem-sex kilometer fram och tillbaka. Tältar gör du med fördel på campingplatsen. Och du passar säkert också på att strosa runt i det gamla brukssamhället som arkitekten Torben Grut satt sin prägel på. Det är samma Grut som ritade Stockholms stadion.
Från Trollharen:
Trollharen och dess skärgård är troligen den lämpligaste färdvägen ut till Storjungfrun. Efter att ha passerat ögrupperna Kalvhararna och Tupparna har du nu ”bara” tre kilometer i öppet hav. Men även här bör du vara en erfaren paddlare. Öppet hav är öppet hav! Och, oavsett var du satt i din kajak, är du nu framme vid Storjungfrun. Nu väntar belöningar! Ön är sevärd både från land och från vatten. Kanske börjar du paddla på öns västra sida och slår upp ditt tält på den fina sandstranden mellan Norra och Södra Toppatallsudden. Här finns det gott om tältplatser, en flytbrygga, eldstäder och dass. Du har nu ett bra utgångsläge för fortsatt utforskande. På öns sydspets finner du Skjutharet med alla sina småöar där det råder ett intensivt fågelliv; ejder, svärta, tobisgrissla, skrak, grågås, och vitfågel förstås.
Boende på Storjungfrun
På öns norra spets hittar du berghällar och runt Lillskvalpet är det roligt att paddla. Även här finns det ett rikt fågelliv. På öns östra sida finns den stora hamnen, Fyrhamnen och på land finns en kulturhistoriskt spännande bebyggelse med fyrtorn, kapell och gammalt fiskeläge. Storjungfrun var en gång i tiden en mycket viktig plats för det norrländska fisket; främst strömmingsfiske. Här finns fyra uthyrningsstugor. Runt stugorna finns alla de faciliteter en paddlare kan behöva, inklusive bastu! Mer information om stugorna hittar du här
Vandra på Storjungfrun
På själva ön finns kilometervis med fina stigar som du kan vandra eller springa på. Du vandrar på klapperstensfält, moränryggar och längs vackra strandvallar. Det finns även ett antal småtjärnar. Men, det finns även mer svårforcerad blockterräng, så det kan vara en fördel att hålla sig på stigarna. Ja, Storjungfruturen ger dig många belöningar och du ska säkert avsätta minst två dagar, troligen fler, för denna tur, som naturligtvis kan länkas samman med andra turer. Men som sagt, var klok, ge dig inte ut till ”Den Heliga ön” om det blåser för mycket.
Turöversikt:
- Typ av paddling: Havskajakpaddling
- Paddlingserfarenhet: Erfaren
- Turens längd: Ca 6–50 km (beroende på dagstur eller övernattningstur)
- Sevärdheter: Historik, kulturmiljöer, natur, Sveriges sista koleldade fyr, långa sandstranden Toppatall